Thursday, December 30, 2010

Ainun = Mata

Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.

Allah s.w.t telah berfirman di dalam ayat 44 surah Al-An'am yang bermaksud:

"Tatkala mereka lupa akan apa yg diperingatkan kepada mereka, Kami bukakan bagi mereka beberapa pintu tiap-tiap sesuatu (nikmat dan kesenangan), sehinggalah apabila mereka telah bersuka ria dengan (kesenangan)yang mereka perdapat itu, lalu dengan se-konyong-konyong Kami siksa mereka, sehingga mereka berputus asa."

Bila baca surah ne rasa macam terkena dgn batang hidung sendiri plak kan..haha,padan muka ko,Andi Adlyana.Allah dah bagi nikmat melihat tp ko selewengkan plak,kalo tgk org slack sket mesti ko kutuk.s'kang ne nikmat melihat ko Allah tarik kejap...

wokey,muhasabah diri,x nak kutuk org dah pasne....

dah ,tiga hari mata asyik-asyik berair jer,tension jugak nak study but semlm memang dah extreme sgt dah mata berair,hingus pun dok meleleh sama.Then,balik jer kuliah kiteorg pegi Hospital mata coz sebelum ne mata pernah bernanah kat bahagian dalam.So,takut jadi lagi.




time ne doktor tgh examine mata,pastu doktor tu pown ckp ''you have foreign body in your cornea''
gila cuak kot time tu,pastu doktor tu tanya lagi ''do you have trauma in your eye before this?like something punch you''


Errkk...mn ade,aku pown geleng je ar.
Skali doktor tu bawak keluar jarum,srius aku dah cuak time ne,grrr...
oklah...pastu mata dah okay,dah but lepas seminggu kena dtg jumpa doktor neyh blek.

dptlah ubat neyh...ngee Aisah,tolong letak hari-hari tau..hehehe(buli Aisah~!)

p/s:kpd mushrif sori sebab susahkan,InsyaAllah pasne x kol ko lagi (menyampah btol dgn sistem mushrif coz mushrif slalu x available,bukan salah kiteorg,kiteorg kluar awal kot,doktor tu yg lambat,nama pown hospital mesti ar ramai org sakit)..........damn~!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
but anyways,thanx jelahhhhhhhhhhhhh

Monday, December 27, 2010

BEING A MOTHER and A FATHER

(both men & women, sons & daughters - need to read this)

BEING A MOTHER or A FATHER...


After 17 years of marriage, my wife wanted me to
take another woman out to dinner and a movie. She
said, 'I love you, but I know this other woman loves
you and would love to spend some time with you.'
* * *
The other woman that my wife wanted me to visit
was my MOTHER, who has been alone for 20 years,
but the demands of my work and my two boys had
made it possible to visit her only occasionally.
* * *
That night I called to invite her to go out for
dinner and a movie.
* * *
'What's wrong, aren't you well,' she asked?
* * *
My mother is the type of woman who suspects that a
late night call or a surprise invitation is a sign
of bad news.
* * *
'I thought it would be pleasant to spend some
time with you,' I responded. 'Just the two of us.'
She thought about it for a moment, and then said,
'I would like that very much.'
* * *
That Friday after work, as I drove over to pick
her up I was a bit nervous. When I arrived at her
house, I noticed that she, too, seemed to be nervous
about our date. She waited in the door.

She had curled her hair and was wearing the
dress that she had worn to celebrate her last
birthday on November 19th.
* * *
She smiled from a face that was as radiant as an
angel's. 'I told my friends that I was going to go
out with my son, and they were impressed,' she said,
as she got into that new white van.

'They can't wait to hear about our date'.
* * *
We went to a restaurant that, although not
elegant, was very nice and cozy. My mother took my
arm as if she were the First Lady. After we sat
down, I had to read the menu. Her eyes could only
read large print. Half way through the entries, I
lifted my eyes and saw Mom sitting there staring at
me. A nostalgic smile was on her lips. 'It was I
who used to have to read the menu when you were
small,' she said. 'Then it's time that you relax and
let me return the favor,' I responded.
* * *
During the dinner, we had an agreeable
conversation- -nothing extraordinary but catching up
on recent events of each others life. We talked so
much that we missed the movie.
* * *
As we arrived at her house later, she said,
'I'll go out with you again, but only if you let me
invite you.' I agreed.
* * *
'How was your dinner date ?'
asked my wife when I got home.
'Very nice. Much more so than I could have imagined,'
I answered.
* * *
A few days later, my mother died of a massive
heart attack. It happened so suddenly that I didn't
have a chance to do anything for her.
* * *
Some time later, I received an envelope with a
copy of a restaurant receipt from the same place
mother and I had dined. An attached note said:

'I paid this bill in advance. I wasn't sure that I
could be there; but nevertheless, I paid for two
plates - one for you and the other for your wife.
You will never know what that night meant for me.
I love you, son.'
* * *
At that moment, I understood the importance of
saying in time: 'I LOVE YOU' and to give our loved
ones the time that they deserve. Nothing in life is
more important than your family. Give them the time
they deserve, because these things cannot be put off
till 'some other time.'
* * *
Somebody said it takes about six weeks to get back
to normal after you've had a baby..... somebody
doesn't know that once you're a mother or a father,
'normal' is history.
* * *
Somebody said you learn how to be a mother OR A FATHER by
instinct ... somebody never took a three-year-old shopping.
* * *
Somebody said being a mother or a father is boring ....
somebody never rode in a car driven by a teenager with

a driver's permit.
* * *
Somebody said if you're a 'good' mother or a 'good' father,
your child will 'turn out good'....
somebody thinks a child comes with
directions and a guarantee.
* * *
Somebody said you don't need an education to be a
mother or a father.... somebody never helped a fourth grader
with his math.
* * *
Somebody said you can't love the second child as
much as you love the first .... somebody doesn't
have two children.
* * *
Somebody said the hardest part of being a mother
is labor and delivery....

Somebody said the hardest part of being a father is watching

the birth of their baby,,,,

somebody never watched her 'baby' get on the bus
for the first day of kindergarten ...
or on a plane headed for military 'boot camp.'
* * *
Somebody said the mother and father can stop worrying after their
child gets married....somebody doesn't know that
marriage adds a new son or daughter-in-law to a
mother's and father's heartstrings.
* * *
Somebody said a mother's and a father's job is done when
their last child leaves home....

somebody never had grandchildren.
* * *
Somebody said your mother and father knows you love them,

so you don't need to tell them....
somebody isn't a mother or a father.



Pass this along to all the 'mothers' and 'fathers ' in your life
and to everyone who ever had a mother and a father. This isn't
just about being a mother or a father; it's about appreciating
the people in your life while you have them....

no matter who that person is


p/s:I LOVE YOU TOOOOO,MAMA PAPA~!Muah!!!!!

I'm begging you plez don't go~!

''ukhuwah fillah Abadan abada''
Aku pasti kau tahu apa maksudnya...
Jika kau lari dr masalah ini,
dan jika aku juga lari dr masalah ini,
masalah ini x akan selesai,,,aku syg kau dan ukhuwah ini

jika kau pergi dan aku tetap tinggal dgn masalah ini
aku minta maaf,,,sejujurnya aku x kuat tanpa kau utk menghadapi masalah ini
bukan aku sahaja tp mereka2 yg lain juga sm
bukan senang utk aku rapat dgn org,it takes time
sebab itu aku mohon dgn kau jgn pindahh
kita hadapi masalah ni sama-sama
face it,don't run from it
jika kau x mampu utk bertahan,aku juga beribu kali merasakan benda yg sm
aku pasti setiap masalah itu ada penyelesaiannya
tp......
Andai kata kau tetap memilih utk pindah
Andai kata itu yg tertulis d lauh mahfuz utk mu
Aku meredhainya,
tp....
Aku ingin kau mengetahui satu perkara yg....
''Aku syg kau dan ukhuwah ini dan jika hatimu tidak seiringan dgn mereka yg akan tinggal bersamamu kelak,ketahuilah,,,,pintu rumah ini sentiasa terbuka utkmu,InsyaAllah''

~Aku harap ini semua adalah kenangan terindah buatnu~

ne tyme aku belanja korang coz dpt duet zakat...best x????


ni dekat pharoahnic village,time ne kita x rapat lg,ingat x neyh?

ni time birthday diyah,,,ingat x kita wat suprise jam 00:00,time ni kita blom beli kek mixer,pastu setiap sorang kna pukul aduan kek tu 5 minit,muscle fatigue weyh,ko ingat x???
seroja best kan.........


''ukhuwah itu ibarat tasbih,ada permulaan tiada akhirnya.......
''Ana uhibbu enti abadan abada''

Lagu neyh aku tujukan khas buat kau,
bila kau sunyi,dgrlah lagu neyh...

Sebuah Pertemuan

Ketika diri mencari sinar
Secebis cahaya menerangi laluan
Ada kalanya langkahku tersasar
Tersungkur di lembah kegelapan

Bagaikan terdengar bisikan rindu
Mengalun kalimah menyapa keinsafan
Kehadiranmu menyentuh kalbu
Menyalakan obor pengharapan

Tika ku kealpaan
Kau bisikkan bicara keinsafan
Kau beri kekuatan, tika aku
Diuji dengan dugaan?
Saat ku kehilangan keyakinan
Kau nyalakan harapan
Saat ku meragukan keampunan Tuhan
Kau katakan rahmat-Nya mengatasi segala

Menitis airmataku keharuan
Kepada sebuah pertemuan
Kehadiranmu mendamaikan
Hati yang dahulu keresahan

Cinta yang semakin kesamaran
Kau gilap cahaya kebahagiaan
Tulus keikhlasan menjadi ikatan
Dengan restu kasih-Mu, oh Tuhan

Titisan air mata menyubur cinta
Dan rindu pun berbunga
Mekar tidak pernah layu
Damainya hati
Yang dulu resah keliru
Cintaku takkan pudar diuji dugaan
Mengharum dalam harapan
Moga kan kesampaian kepada Tuhan
Lantaran diri hamba kerdil dan hina

Syukur sungguh di hati ini
Dikurniakan teman sejati
Menunjuk jalan dekati-Nya
Tika diri dalam kebuntuan

Betapa aku menghargai
Kejujuran yang kau beri
Mengajarku mengenal erti
Cinta hakiki yang abadi

Tiada yang menjadi impian
Selain rahmat kasih-Mu Tuhan
Yang terbias pada ketulusan
Sekeping hati seorang insan
Bernama teman

p/s:Live every day with enjoyment - we don't know what tomorrow will give us.

Thursday, December 23, 2010

malunya~!

DEANGAN NAMA ALLAH YG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG..........
pernah dgr x ayat ne????

''malu itu seiringan dgn iman,jika salah satunya itu meningkat
maka meningkatlah keseluruhannya''

okay,hari ini memang hari yg sgt memalukan
ntah apa dosa yg aku buat,tetba jak hari ne aku ditegur oleh sorang hamba Allah ni,
yups,dia seorang lelaki dan...........
itu membuatkan aku bertambah-tambahlah MALU
baik~!lepas ne aku study hard,jgn risau....
mungkin benda ne kalo nak fikirkan balik x lah memalukan sgt pown tp
buat seorang budak yg carry paper ANATOMY
teguran itu sgt menusuk ke hati
tp....LAIN KALI JGN TEGUR DEPAN SEMUA ORG~!!!
aku malu kot.........sob2x

p/s:hey you,could we be just friend???

Friday, December 10, 2010

Kawen???Erkkk

In the name of Allah the most Merciful,The most Gracious....

Okay,baru dpt berita,c fulan dah tunang dgn c fulan,.owh ye ek?Alamak melepaslah aku,dah ar aku nak kat c Fulan tu,,,hahaha.Then,dgr plak c 'tut' nak kawen dgn 'tut'..laki tu baru tahun dua pelajar medic,pompuan tu lak baru tahun tiga...hmmm...'baru' lagi tu

Haishh,,,dlm hati,biaq pi dorang ar,just live ur life jer.Tapi disebabkan roomates aku,Amirah dok ulang-ulang benda ni,jadi aku pown dok pikiaq benda ni sokmo.
Cuba bayangkan korang nak kawen winter break ne means you will have another 2 months left being a bachelor...erkkk,bole bayangkan x?sure x keruan ar jawab exam mid-sem..hihi mesti siap countdown nak kawen lagi brapa hari,,,pastu mid-sem lingkup ar.

Okay,kawen muda-21 years old(kalo org dulu2,ne dah kira tua sgt kalo x kawen lg) but...hmmm
ntah ar tp cuba bygkan,s'kang umur aku 19 tahun,pastu tahun depan aku kawen(simpang malaikat 44), purata umur rakyat Asia lebih kurang 70

means,70-21=49

49 tahun hidup dengan seorang lelaki bernama suami,hmm........bole kot hahaha
x nak ar,lama sangat tu,takut bosan plak huahaha (Ya,Allah apa yg aku merepek ne).

Rilek ar,fenomena ne bese2 jek kat mesir,kawen awal tu no hal ar.First year pown ada yg dah kawen,medic plak tu.Tapi tanggungjawab sbg seorang ISTERI tu bukan senang,kawen ne bukan stakat menghalalkan apa yg haram tp memikul tanggungjawab yg besar,lebih-lebih lagi lelaki.
Okay,'nak mengelakkan maksiat ar'...Aku terima statement ne but still..hmm ntah lah muda lagi kot,masih blom matang lg dan masih nak enjoy life tanpa sebarang kongkongan...sebab aku nak mengamalkan Islam itu secara syumul means aku kena beramal jgak dgn hadis ne:

" sekiranya jika diizinkan manusia sujud sesama manusia nescaya aku perintahkan agar isteri sujud kepada suami "

aku tak jumpa perawi hadis ni,just hari tu aku terdengar ceramah dekat TV and then directly remember this ayat.Okay,betapa besarnya kuasa veto lelaki...(sounds like bait muslim already huahaha).Selagi x melanggar syarak,kalo lawan cakap suami,kira dosa,cuba bayangkan situasi ni;...

Korang nak exam esok,sure-sure malas nak masak,bilik serabut mcm otak korang,tido pown dgn skeleton,pastu suami korang nak makan Kek Coklat buatan korang,erkk.Pastu korang ada byk lagi chapter blom study,x ke bengang time tu???Nak buat ke x?kalo buat hati x ikhlas,kalo x buat,DOSA..hmmmm,keh keh keh...(jauhnya aku fikir masa depan)

Bak kata pepatah mira ''nak buat sarapan utk diri sendiri pown x bole,inikan pulak nak urus orang laen'',makes sense right?

p/s:Al-Fatihah buat adik Sofiyatul Ulya,baby lagi dah meninggal esok lusa kita plak,amalan dah cukup belom?Tanya iman,''Iman,apa khabar Iman hari ini?''

Wednesday, December 8, 2010

JOM HIJRAH 1432H~!

In the name of Allah the most Merciful, the most Gracious...

kalo mg nak tgk hok beso,klik k.x dop masalah~!
Apa-apa pun mudah-mudahan Hijrah tahun ini dpt aku ikhlaskan diri kpd Allah swt sesuai dgn hadis ne.....
"Sesungguhnya sah atau tidak sesuatu amalan itu, bergantung pada niat. Dan setiap sesuatu pekerjaan itu apa yang diniatkan. Maka sesiapa yang berhijrah semata-mata taat kepada Allah dan Rasul-Nya, maka hijrahnya itu diterima oleh Allah dan Rasul-Nya. Dan sesiapa yang berhijrah kerana keuntungan dunia yang dikejarnya, atau kerana perempuan yang akan dikahwini, maka hijrahnya itu terhenti pada apa yang ia niat hijrah kepadanya".
(Hadis riwayat Imam Al-Bukhari dan Muslim)

~~~~Ameennn,InsyaAllah~~~~

p/s:
''Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah keadaan sesuatu kaum sebelum mereka mengubah keadaan mereka sendiri.Dan apabila Allah mengkehendaki keburukan terhadap sesuatu kaum maka tak ada yg dapat menolaknya dan tidak ada pelindung bagi mereka selain DIA''
(Ar-Rad:2)

Saturday, December 4, 2010

This Is Attitude~!

In the name of Allah.. the most Merciful, the most Gracious...

Upon receiving emel from my daddy that I think a very reasonable thing to be shared...

IF AN EGG IS BROKEN BY AN OUTSIDE FORCE..A LIFE ENDS.
IF AN EGG BREAKS FROM WITHIN...... .LIFE BEGINS.

~~~~GREAT THINGS ALWAYS BEGIN FROM WITHIN~~~

IT'S BETTER TO LOSE YOUR EGO TO THE ONE YOU LOVE.
THAN TO LOSE THE ONE YOU LOVE ....... BECAUSE OF YOUR EGO


WHY WE HAVE SO MANY MOSQUE , IF ALLAH IS EVERYWHERE ?
A WISE MAN SAID :

AIR IS EVERYWHERE,

BUT WE STILL NEED A FAN TO FEEL IT .

WHEN YOU TRUST SOMEONE TRUST HIM COMPLETELY WITHOUT
ANY DOUBT....... AT THE END YOU WOULD GET ONE OF THE TWO :

EITHER A LESSON FOR YOUR LIFE OR A VERY GOOD PERSON


LIFE IS NOT ABOUT THE PEOPLE WHO ACT TRUE TO YOUR FACE ........IT'S ABOUT THE PEOPLE WHO REMAIN TRUE BEHIND YOUR BACK


SOLDIER : SIR WE ARE SURROUNDED FROM ALL SIDES BY ENEMIES ,

MAJOR : EXCELLENT ! WE CAN ATTACK IN ANY DIRECTION


.THE WORST IN LIFE IS "ATTACHMENT " IT HURTS WHEN YOU LOSE IT. THE BEST THING IN LIFE IS " LONELINESS "

BECAUSE IT TEACHES YOU EVERYTHING AND, WHEN YOU LOSE IT, YOU G ET EVERYTHING.

"You never conquer a mountain. You stand on the summit a few moments; then the wind blows your footprints away."

And last but not the least. . .

People laugh because I am different. And I laugh because they are all the same? That's called ATTITUDE"

Thursday, December 2, 2010

BENCI~!!


In the name of Allah the most Merciful, the most Gracious...

Aku memang jenis mcm ne,kalo suka kat org memang akan suka giler,but once aku dah benci,rasa mcm nak bunuh je org tu bole x?Try to have a good control to anger and hate feeling is never easy for me...SO JGN CARI PASAL,OK!!!!

Silap btol aku masuk group D ne,asyik2 terserempak dgn org dr group C tu,bila dah terserempak sure ar,masuk kelas masih terngiang-ngiang lg apa yg dia wat kat rumah kiteorg.Pastu x leyh fokus study,NGENG BTOL~!

So,search kat internet cara nak control feeling of hate and anger ne,hopefully it'll works ameeennnnnn...Jom kongsi sesama
Cara-cara mereda atau mengendalikan kemarahan:

1. Membaca Ta'awwudz. Rasulullah bersabda Ada kalimat kalau diucapkan niscaya akan hilang kemarahan seseorang, yaitu A'uudzu billah mina-syaithaani-r-rajiim Aku berlindung kepada Allah dari godaan syaitan yang terkutuk (H.R. Bukhari Muslim).

2. Berwudhu. Rasulullah bersabda Kemarahan itu itu dari syaitan, sedangkan syaitan tercipta dari api, api hanya bole padam dengan air, maka kalau kalian marah berwudhulah (H.R. Abud Dawud).

3. Duduk. Dalam sebuah hadis dikatakanKalau kalian marah maka duduklah, kalau tidak hilang juga maka bertidurlah (H.R. Abu Dawud).

4. Diam. Dalam sebuah hadis dikatakan Ajarilah (orang lain), mudahkanlah, jangan mempersulit masalah, kalau kalian marah maka diamlah (H.R. Ahmad).

5. Bersujud, artinya shalat sunnah mininal dua rakaat. Dalam sebuah hadis dikatakan Ketahuilah, sesungguhnya marah itu bara api dalam hati manusia. Tidaklah engkau melihat merahnya kedua matanya dan tegangnya urat darah di lehernya? Maka barangsiapa yang mendapatkan hal itu, maka hendaklah ia menempelkan pipinya dengan tanah (sujud). (H.R. Tirmidz
i)

p/s:Life is easy when you make it easy.


Sunday, November 28, 2010

Am I suit to be a Doctor???

In the name of Allah.. the most Merciful, the most Gracious...

Today,as always,I will kill the time with some internet surfing and some blog-walking.Just now,I found such an interesting post on my friend's blog,ummu.

suddenly realised.........

OR WHY DO I CHOOSE TO BECOME A DOCTOR,IS IT BECAUSE oF HIM???

and this is how the story goes,..

this story does not start with my tending to a bird sick,suddenly realizing that helping others is my destiny.It would start with my waiting for three hours to get medical consultation for only a slight fever

Only Thing Lahad Datu,Sabah residents are well known for is being content with what we have.In other place,say,KL,a person will run amok should they made to wait that long for a medical consultant,but us,a good people of Lahad Datu are not dissatisfied,we count our blessing instead-well,at least we have a doctor.

Sometimes,during our secondary school whenever we feel like not going to school,we will just went to the hospital and create sickness that never exist because often the person that attend us were only asistant health officer and by just LYING about this and that,we will get MC.Therefore, during my schooldays,I always thought that,people who wants to become a doctor is crazy enough to enter HOSPITAL BAHAGIA.That is true that States of Malaysia are no stranger to lack of doctor,but for Sabah,the notch is unparallel able,that we are under the paradigm that pursuing medics is quite superhuman.
But the extent to what I,as a person can tolerate was redefined as I grow older.Like every unsuspecting ignorant person,I unconsciously believed that tragic diseases only happen to people in dramas.2008 marked lots of traveling to and fro the Lahad Datu general hospital for my father,who was a lab mouse should I say at that time.Since,cardiologist doctor were unheard there,a fresh graduate doctor was assigned to diagnosed my father and turned out worst.

Also,heartache from seeing many mother lost their baby,and children lost their mother due to lack of O&G specialist doctors after the weeks of hospital attachment had made me realised that I had to turn my head to the fact if I wanted a changed,it should start with me.And there,I can crazily say studying medicine of serving my country was materialised.

But somehow,this question is often plays in my mind:
''DO I SUIT TO BE A GOOD MUSLIM DOCTOR?"


wah ensem ar Doctor neyh.hahahah


p/s:mcm mn ek mau hilangkan rasa benci terhadap org len yg membuak-buak???

Sunday, November 21, 2010

syOknYa rAya tANta

Assalamualaikum w.b.t

''KULLU SANAH WA ANTUM TOYYEBA''
Salam Hari Raya Aidil-Adha dr perantau di perantauan
Bunyi mcm sob2x je,uwwwwwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa,nak balik sgt2,sambut ry dgn femly.
Tp x pe raya kat Tanta pown best gak...hmmm,apa yg best ek
cuti ry haji kat sini seminggu,kat Malaysia x denye cuti ry haji smpi seminggu,btol x?
hahaha,,,
buat pengetahuan semua mesir ry sehari awal dr Malaysia,so 16-Nov KITE DAH RAYA~!!!
mlm raya tu kiteorg masak utk bg tetamu mkn ar,giler punya semangat osm8 tunggu sampai jam 1 pg,semua gara-gara rendang punya pasal,sorry ar guys,tertido awal kehkehkeh.


tadaaaaaaaaaaaaaaa,ni ar juadah di pagi raya,

disebabkan Aisa telah ditaklifkan jd AJK utk korban PCT,kiteorg pown tukar plan nak mkn dulu sebelom g solat,dah abes melantak lari2 pegi Istad,sekalinya..............
SOLAT DAH ABES~!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
UWAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA sob2x
awal gak lg tyme tu br jam 7,khutbah pown dah abes
so,kiterog pown trus ke tempat sembelihan (dengan berat hati sebab DATIN MIRA x nak g je solat)

Hensem x saya..kehkehkeh

Pastu balik je,berderet tetamu dtg,sampai 6 rombongan,sampai je rombongan ke-4,mknan dah abes,tang tu gak kiteorg masak.
Alhamdulillah,dpt gak siap dlm masa yg singkat,walaupun x seberapa.huahaha



Dengan kak mun,kak ain and kak bie
wow,byknya org~!
dgn adeq2 junior MM-HOHO kak Andi(x sesuai langsung)
Akhirnya korang sampai jgak rumah kiteorg~!!!

Thanx korang sebab sudi dtg rumah kiteorg yg tinggi bak GUNUNG KINABALU ni.hakhakhak
Pastu trus cabut,beraya di rumah kengkawan laen yg buat open house.5 buah rumah kot,semua mkn mknan berat.
Overall,raya ni jauh lebih baek dr raya sebelum ni,bila terkenang raya tahun lepas,kiteorg terkurung dlm dapur coz dipaksa jd waiter.GERAM btol~!!!!!!!!
Dan ry ni juga lebih meriah dr Raya di Malaysia,btol x?huhuhu,siyes x tipu,coz dekat Malaysia x de nye korang g beraya sakan tyme Raya haji.

p/s:hujan emas di negeri org,hujan batu di negeri sendiri,lebih baek di negeri sendiri jgak.
sob2x.Hati tetap terkenang yg jauh,lbey2 terpandang video ni dekat fesbuk.pergh,giler deras air mata jatuh.keh keH KEH
Ana uhibbu antum AWI-AWI~!

Saturday, November 13, 2010

To my very BESTFRIEND~!

Assalamualaikum

To my bestfriend whom I love most,
Happy Birthday to you
Saeng chukka hamnida
Purandena vatekel
otonjobi omedetou
Selamat Hari lahir

Happy 19th year old my bestfriend
though 10 years had passed
yet our friendship still stay the same

LOVE YOU ALWAYS~!!!
ATTORNEY ARIAH WANI KARIM...
Hopefully you will be success in your life


miss this moment very much
p/s:miss me?play this song k...surely you would be Happy
Jika kau pernah takut mati,sama
Jika kau pernah patah hati,aku juga iya
Dan seringkali,sial dtg dan pergi tanpa permisi
Kepadamu,suasana Hati,x peduli~!

Friday, November 12, 2010

Musibah buat yg lain,Iktibar buat diri sendiri

Rasanye br je dua tiga hari lepas blog-walking pastu baca post ''ROOmMATE SY DILANGGAR TREMCO''...okey,fine.bukan roomate aku pown.so,x kesa sgt

tp pastu kalo nampak tremco memang seram sejuk nak lintas jalan,
dlm hati slalu terdetik,kalo aku kna langgar dek tremco besi,comfirm WASALAM ar

malang itu memang tidak berbau kankankan..
utk housemate kiteorg yg tersyg,Farhana and Diyah,moga cepat sembuh~!





aku x de ditempat kejadian.so,cerita sbenar hanya yg aku dgr dr mulut mangsa.
mangsa pertama Mardhiyah Hilmi,19 dan mangsa kedua Farhana Ismail,19(lg brapa bln nak msuk 20) hakhakhak...
Menurut mangsa,mereka dilanggar ketika sedang melintas oleh sebuah motor berkuasa tinggi ala-ala motor Harley gitu.Sedang motor menghampiri mereka,seolah-olah saraf2 mereka tidak lagi berfungsi kerana mereka seakan-akan meredhakan shj diri mereka dilanggar.Dalam hati farhana terdetik,''owh br aku faham kenapa org kna langgar dlm drama korea mcm reda je kna langgar''..ayat yg x bley bla fana
okey,,,mungkin ini adalah musibah buat mereka tp peringatan buat yg lain.Walaupun dorang x ar teruk mn but then nikmat jln dgn laju dah kna tarik kjap oleh Allah.

'' INNALILLAHI WAINNALILLAH HI ROJIUN. From Allah he comes, to Allah he returns'''

p/s:hati2 ketika melintas,oke~!

Monday, November 8, 2010

terus ke HATI

Artikel ni aku ambil dr fb ntah sape tp kata2 org ni sgt msk ke dlm hati,srius x tipu



Bila belum siap melangkah lebih jauh dengan seseorang, cukup cintai ia dalam diam ...karena diammu adalah salah satu bukti cintamu padanya ...kau ingin memuliakan dia, dengan tidak mengajaknya menjalin hubungan yang terlarang, kau tak mau merusak kesucian dan penjagaan hatinya..

karena diammu memuliakan kesucian diri dan hatimu.. menghindarkan dirimu dari hal-hal yang akan merusak izzah dan iffahmu ..

karena diammu bukti kesetiaanmu padanya ..karena mungkin saja orang yang kau cinta adalah juga orang yang telah ALLAH swt. pilihkan untukmu ...

ingatkah kalian tentang kisah Fatimah dan ALi ?yang keduanya saling memendam apa yang mereka rasakan ...tapi pada akhirnya mereka dipertemukan dalam ikatan suci nan indah

karena dalam diammu tersimpan kekuatan ... kekuatan harapan ...hingga mungkin saja Allah akan membuat harapan itu menjadi nyata hingga cintamu yang diam itu dapat berbicara dalam kehidupan nyata ...bukankah Allah tak akan pernah memutuskan harapan hamba yang berharap padanya ?

dan jika memang 'cinta dalam diammu' itu tak memiliki kesempatan untuk berbicara di dunia nyata,biarkan ia tetap diam ...

jika dia memang bukan milikmu, toh Allah, melalui waktu akan menghapus 'cinta dalam diammu' itu dengan memberi rasa yang lebih indah dan orang yang tepat ...

biarkan 'cinta dalam diammu' itu menjadi memori tersendiri dan sudut hatimu menjadi rahasia antara kau dengan Sang Pemilik hatimu ...

NB. Postingan temannya Aldiansyah(Share by: Arytha Rusianty)

Wednesday, November 3, 2010

Aku nak AIR je pown

benda ni terjadi beberapa hari lalu
mira roomates kesayangan aku yg suh cerita kat korang
sbenarnya...sbenarnye...AKU MALU SGT2 DGN KEJADIAN ITU...wakaka tp aku nak kongsi gak dgn korang.
Oh ye,lupe lak nak gtau dah sampai Tanta,Mesir dah sejak 16 oct aritu...


di suatu pagi
Aku dok sibuk wat histo skali dgn mira,sambil tu kiteorg cite2 ar

pastu tgh syok brcerite dgn mira,kteorg dgr jannah dan aisa dok jerit2 panggil MAIYA(Air minum kat mesir kene beli kat ammu yg naek beskal.so,kalo air abes kne tnggu ammu tu dtg lu)
aku ngan mira wat dono je,skali Aisa,pown jerit dr balkoni bilik die mungkin sebab dah berhari-hari air x de kat rumah,dah kebulur air sgt dah kot...

Aisa:Andi,Andi tlg panggil Ammu air tu,die x dgr kiteorg panggil
Aku:(dgn slow motion g capai tudung buka pintu balkoni )ye sah,ko nak hape?
Aisa n Jannah:Andi cepat panggil ammu air tu

skali aku pown g ar jerit
''AMMU,ANA AIZA MAIYA~!!!AMMU ANA AIZA MAIYA~!!!''
pastu aku pown lari masuk coz sore besar sgt dowh...bergema satu lorong bet izzah



Lorong bet izzah bergema,hakhakhak
sume ahli bet tergamam dek sore aku yg kuat,pipi memang merah dah time tu mcm pki blusher revlon je...
malu sebab pe?semua jiran kot kluar kat balkoni sebab terkejut dgn sore aku yg extreme sgt2 tu
oke fine,Aku nak air je pown x salah kan jiran-jiran sume



p/s:sore aku memang besar mcm speaker,so sori ek.kikikih

Tuesday, September 28, 2010

Life,,,sometimes it is very hard..

Life
sometimes its burden me a lot
sometime it make me cry like raining cats and dogs
sometimes,I think ''what worth living''
sometimes I think life is just nothing...
Life
sometimes makes me sick
sometimes hurt my pride
sometimes feel very empty

Life
sometimes,I ask myself,why I make a promise to Allah to be faithfull to HIM
to do what HE says and leave what He ask
sometimes,I ask myself ''why the forbidden fruit taste sweets?''
sometimes,I ask myself ''why I faced so many problem lately''
why is my life full of misery?

Life
then I realise,I didn't worships HIM that well
Life,am I right?
and sometimes LIFE full of hardship
problem and saddness
and why?
because LIFE teach us to be strong better than fragile
this is what LIFE is...






Thursday, September 16, 2010

Day 11-Apalah nasib badan~!!!

Assalamualaikum semua...

Selamat hari Raya dr Andi sekeluarga

Wah,,,gler lambat wish,Almaklumlah buzy,buzy membuta..hahaha..
Lama jgak x update blog tp hari ni teringin sgt nak update sebab aku sedih sgt...
semalam rumah aku kna masuk dek perompak,ntahlah dorang ni kan memang x takot Allah kot,nasiblah x de brg aku yg hilang tp brg papa byk yg hilang cth,,laptop,buku bank,camera digital dll..kesian papa,byk giler data maklumat dlm laptop papa plus pendrive yg ada data syarikat...

Sejak kebelakangan ni aku rasa aku byk sgt menangis,dpt result dhur nangis,tgk muvie nangis,dan yg x leyh bla...TGK PATIENT pown nangis,What A cry baby!!!Arghh

Okaylah enough all the personal matter...

1.Acute fatty liver of pregnancy.

Penyakit ni adalah penyakit yg sgt jarang ditemui,hanya 1/13000 patient.So,in Lahad Datu we only had this case once in a four year and lucky me,I faced one.
In patients with more severe disease, pre-eclampsia may occur, which involves elevation of blood pressure and accumulation of fluid (termed edema).This may progress to involvement of additional systems, including acute renal failure,hepatic encephalopathy, and pancreatitis. There have also been reports of diabetes insipidus complicating this condition.Doctor had told me that the is no other way to treat pre-eclamsia other than delivery even if the baby is not well developed enough..
So,patient ni terpaksa kena bedah di pagi raya eventhough her baby is only 27 weeks.Kesiankan

2.Disfunctional Uterine Bleeding

Dysfunctional Uterine Bleeding (DUB) is abnormal genital tract bleeding based in the uterus and found in the absence of demonstrable structural or organic pathology.
This patient is only 17 years old and she came to the hospital alone and her house is not near..Sedih aku tgk dia,Doctor siap gtau kat nurse lg,If she goes home she will die,her Hb contain is only 6..so,aku pown g ar tny,dik ko tinggal mn ni ya? adik:sn kak felda
What,jau kot tu it take almost two hour I guess and she came alone with a pale look in her face...
Biasanya women take this disease for granted because they often taught that they are having heavy flow menses.
If this occur to a patient above 40 years old,cancer is suspected

3.cancer cervix
This patient is only 66 years old,suppose she had cone biopsy tomorrow to confirm wether she have cancer because the cell sample that taken from her cervix shows abnormality and if the the abnormal cell invade the basal membrane of the epithelium cell of her cervix,it will be cancer for sure...
But the patient refused,she said to me ''saya serah sajalah sm tuhan''...but yet the doctor still does some examination called speculum examination



ni lah cara mcm mn nak gna speculum ni,,,jgn lupa pesan kat patient jgn keraskan badan,x pasal2 nanti benda ni patah plak mcm patient ni...

Pastu ade gak patient fibroid tumor,masalah monopause dll...
tyme round2 hospital,I saw a baby with cephalo haematoma,ade patient ni bisu tp dia x pernah berhenti tersenyum, walaupun bisu dia dah ada 5 org anak..pergh mantap kan,when I saw her,I said to myself,what do I need more..Thank you Allah for making me so perfect..



Aku dpt doa ni kat wad bersalin...sape2 nak bersalin bek amalkan.ngee~!!!