Saturday, December 24, 2011

Patah seribu?

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
Dengan nama Allah yg Maha Pengasih lagi Penyayang

stress???
Not anymore I guess
sejak dah selalu masuk group D neyh
hidup rasa macam
wah,,,teringat kenangan2 tyme 2nd year
Happy

tapi
ada satu hari tu heart-broken giler2
memang depress
pastu,dah ar heartbroken
dgn spec2 skali broken...
dah ar baru je repair dua minggu lepas
like dddaaaaaaaaaaaaaaaaa...
I'm so careless
dalam hidup neyh
aku rasa dah berpuluh-puluh specs aku patah,pecah dan rosak kan


broken heart =_=

kalaulah Allah bg balik nikmat melihat neyh kan bagus
takdelah aku meraba-raba dalam gelap setiap pagi sebab tak ingat aku letak specs dekat mana
takdelah aku hilang specs setiap kali lepas abes solat
takdelah aku nak risau pasal power specs aku yg turun naik neyh
Mama,can I have LASIK...

tapi
kita kan manusia
kita tak hargai nikmat yg Allah bg neyh
sampailah satu hari
Allah tarik balik nikmat tu
so,be grateful with what you have
Allah baru tarik satu nikmat
dah potpet potpet
padahal nikmat yg laen,yang masih ada
tak hargai pulak


macam nikmat jalan2 dikebun buah...makan buah
nyum..nyummmmmm
mummy,this one is for you,jgn jelez ^_^

Allah could you bless me with your love
now and forever
Amin.

p/s: Ni doa kalau ada seseorang puji kita,jadi kurang ar rasa nak riak tu kan...
lagipown,sapa suka orang yg suka riak neyh,
menyampah macamlah dia tu hebat sangat >.<

اللَّهُمَّ أَنْتَ أَعْلَمُ مِنِّى بِنَفْسِى وَأَنَا أَعْلَمُ بِنَفْسِى مِنْهُمْ اللَّهُمَّ اجْعَلْنِى خَيْرًا مِمَّا يَظُنُّوْنَ وَاغْفِرْ لِى مَا لاَ يَعْلَمُوْنَ وَلاَ تُؤَاخِذْنِى بِمَا يَقُوْلُوْنَ

''Ya Allah, Engkau lebih mengetahui keadaan diriku daripada diriku sendiri dan aku lebih mengetahui keadaan diriku daripada mereka yang memujiku. Ya Allah, jadikan aku lebih baik dari yang mereka sangkakan, ampunilah aku terhadap apa yang mereka tidak ketahui dariku, dan janganlah menyiksaku dengan perkataan mereka''



_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://html.expresso.me/smileys

Saturday, December 10, 2011

new hobby ^_^


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
Dengan nama Allah yg Maha Pengasih lagi Penyayang



taaaaaaaaaaddddddddddddddddddddddddaaaaaaaaaaaaaa........
snowcap untuk Tengku Ahmad Zulqarnain

okay,benda mengait neyh memang wat org ketagih,sampai tak nampak dah buku..ottoke?
hobby that leads to addiction = failure >.<''
p/s:we first make our habits,then our habits make us







_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://html.expresso.me/smileys

Saturday, December 3, 2011

Motivate urself

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
Dengan nama Allah yg Maha Pengasih lagi Penyayang

hari tu kan
senior kami kawen...
best giler kawen kat mesir
mostly sume student yang wat
dari masak,sampailah hadiah untuk tetamu.
so,kawen dekat sini bole cut budget
hahaha

Rumah aku kena buat hadiah untuk tetamu.
so,neyh lah hasilnya

okaylah..tak nak story morry pasal kawen...
benci,malas,bosan

sebab mama cakap
''dolly,28 tahun nanti baru bole kawen.fullstop
Dolly tu anak perempuan,
dari baby sampai umur 12 tahun mama jaga dolly
pastu dolly masuk asrama
balik pun sebulan sekali
pastu abes SPM..pigi matrik
sambung pulak di mesir
dalam setahun 2 bulan syak dolly sama2 family
xkan abes garduate trus kawen
bila masa dolly mau manja2 sama mama
kalo dapat lagi husband yg jahat
ndak kasi dolly jumpa family
macam mana?
sedihlah mama..kan...''
=_=''
tteeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeettttttttt
even after graduate pown x leyh kawen tau.

okaylah..
skang neyh aku memang lack of motivation
sket2 nak give up
then comes one day,my friend post this video on Fb


''when you don't give up''
''YOU CANNOT FAIL''

and this one also


''why am I different from the others''
''why do you have to be like the others?''

p/s: ''Apabila salah satu pintu kebahagiaan tertutup, yang lain akan
terbuka tapi lazimnya kita kita akan memandang pintu yang telah
tertutup itu terlalu lama hinggakan kita tidak nampak pintu yang
telah pun dibukakan untuk kita''


_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://html.expresso.me/smileys

Friday, November 25, 2011

suicidal???

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
Dengan nama Allah yg Maha Pengasih lagi Penyayang

sejak akhir-akhir neyh..perasaan ini sgt menghantui aku
terkadang...
if only Allah doesn't forbid this sinful deed..
I might have been death by now

bila tgk balkoni dekat luar tu memang rasa nak terjun.
dgn stadi,dgn kelas yang sgt...
sometimes,I feel like quiting medic
tahun 3 susah,masuk kelas kosong,keluar pown kosong
ya Allah,berikan aku kekuatan

..................I MISS GROUP D.................


tapi macam apa yang roomate aku cakap,
nanti kalau dah kerja tak suka dgn rakan sekerja takkan nak berhenti
tak suka dah dgn suami tak kan terus nak cerai
kita bukan hidup sorang2 dalam dunia neyh

tadi,Tah ajak pegi lawat madam baru bersalin,kak Mah
tgk baby baru lahir,rasa seronok sangat
dgr pengalaman Kak Mah bersalin
aku pown cakap dekat Kak Mah,
'nak jugak baby'
....................................................................
walaupown perit bersalin tp Mama papa tetap hepi membesarkan kita
so,why would I end my life just because I have a small problem
bukan senang mama dan papa nak bawak aku ke dunia neyh.
terkadang aku terfikir,dari mana datangnya semangat mak bapak kita dalam membesarkan kita.
walaupown kita selalu sakitkan hati dorang tapi dorang tetap sayang kita
dorang sanggup jadi insan hina di mata org lain asalkan kita dipandang mulia

nak baby jugak..:)

so,sempena Maal Hijrah neyh
I want to live my life to the fullest
Allah please guide me
never leave me alone

.................Tah,aku rindu ko kat kelas sangat-sangat................

p/s: walaupun orang tak nampak apa yang kita buat tapi Allah nampak,
walaupun tiada orang nak rakam apa yang kita buat tapi malaikat selalu ada untuk catit perbuatan kita...
Walau tak ada ORANG sayang kita TAPI ALLAH ada dekat di hati kita,
Walau tak ada ORANG cinta kita TAPI ALLAH sentiasa KASIHI kita,
Walau tak ada ORANG tolong kita TAPI ALLAH ada LINDUNGI kita,
Walau tak ada ORANG rindu kita TAPI ALLAH tetap tunggu kita,
Walau tak ada ORANG jaga kita TAPI ALLAH perhatikan kita,
Walau tak ada ORANG dengan kita TAPI ALLAH ada temankan kita

Saturday, November 12, 2011

Ariah~!!!!


سْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ
Dengan nama Allah yg Maha pengasih lagi Maha Penyayang



Ariah adakah kau sedari hari ini
Hari sabtu tanggal 12 bulan 11
Tawalah beri yang indah
Kau harus lekas bersiap sedia

Apa dan apa yang sedang kau fikirkan
Pergi dan terus pergi
Aku tetap menanti (tetap menanti) tetap menanti...

Selamat hari lahir aku ucapkan
Kepadamu insan tercinta
Iringan doa tetap untukmu semoga panjang umur
Aku ucapkan kepada mu insan tersayang
Selamat hari jadi Ariah Wani Karim


_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://e.exps.me

Wednesday, October 26, 2011

:(


سْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ
Dengan nama Allah yg Maha pengasih lagi Maha Penyayang

STRESS~!!!
MAU NANGES KUAT2...........UWAAAAAAAAAAAAAAA
Banyak masalah di Malaysia
risau,sedih,sakit hati,geram
Allah,bagilah kekuatan buat keluargaku....
*HOMESICK*

Mama,memang wanita terhebat
superwoman
mama,rindu mama.....mama memang kuat
SO
AKU PUN MESTI KUAT~!!!!

p/s:Ariah cepatlah ko jadi lawyer!!!!

Tuesday, October 11, 2011

From Tanta with Love


سْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ
Dengan nama Allah yg Maha pengasih lagi Maha Penyayang

just now I received email from my father regarding riot at Cairo...
but don't worry we are doing just fine although Cairo is just a few Kilometer away
so,to my fellow family and friend...
I'm still BREATHING...YEAH~!!!

eNTry neyh specially for my BEST FRIENDS,
Ariah yg kusyuk study Law di Australia dan Sally yg mau EXAM mid sem di Ireland
miss both of you ssssosooooooooooooo MUCH

MEJA STUDY DAN RUANGAN SANTAI...
bEfore
After
dun mind the kotak telur bawah laptop..
coolerku rosak..someone told me that kotak telur have cooling effect..
jimat duet..hahahaha


Katil comel dan Almari cap Ayam..hahaha >.<''
Before

After



so,what are my reason for NOT smiling today when SMILING FACE is always around me
kepada Atiqah Abdullah...Amacam,kreatif x???

Thursday, October 6, 2011

Ada hikmah...


سْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ
Dengan nama Allah yg Maha pengasih lagi Maha Penyayang

I'm officially 3rd year GROUP A student..haisshhh >.<''


aku ingat x nak update blog neyh dah..
nak biar blog neyh bersarang dan bersawang..
nak hidup di alam nyata
bukan di alam maya

tapi hari ni aku terpanggil utk menulis
owh..sebab aku sedih
asal lah tiap-tiap tahun aku dapat kelas yg tak best
mengapa..kenapa..why???
terpanggil utk tukar kelas..mungkin group D lg???
please please pretty please....
dun wanna be in that class......................
my heart is not at ease
SAYA PERLUKAN KELAS YG CONDUSIVE~!!!!

Wednesday, September 21, 2011

May you rest in peace :')


سْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ
Dengan nama Allah yg Maha pengasih lagi Maha Penyayang


كُلُّ نَفۡسٍ۬ ذَآٮِٕقَةُ ٱلۡمَوۡتِ‌ۗ ۞

Firman Allah: “Setiap yang bernyawa (berjiwa) pasti akan merasai mati.” (Surah Ali ‘Imran ayat 185).



hye,Adam..

terima kasih Adam...
Thanks coz jadi ahli bait ke-7 baitul hikmah
Thanks coz jd peneman time stress
Thanks coz selalu dgr luahan hati kak dolly
Thanks for being such a good pet
Thanks for being the best companion ever


hye Adam,
Sori sebab Ahli bait kita selalu buli ko
but they mean no harm
hope,you'll forgive us all
Love you Adam...and will Always do


hye Adam
sorry for not being there for you at the moments you need me most
promise me one thing Adam
will you meet me in heaven?
love you Adam..I'LL ALWAYS DO...

Adam...
May you rest in peace
cah,thanks sebab jg dya
I know you had done ur best..

p/s:Adam,I love you ;')

Sunday, September 11, 2011

life is NOT a reherseal:)

سْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ
Dengan nama Allah yg Maha pengasih lagi Maha Penyayang

Wah,cuti dua hari rasa macam sekejap je
rasa macam nk je amek MC esok...penat tak abes lagi
belum completely recharge
hihi...
I know someday this hardships will be paid-off

ermm..macam besa A&E buzy..like a bee..bzzz bzzz bzzz
tapi yang bestnya bila walaupown doktor2 buzy
ada MA yg baek sedia membantu
nurse pown..(tp ada sesetengah tu kerek jgak)..but nevermind..
I know my place..sebab maybe aku sendiri rasa kekadang my presence is a burden to them

ok...bring me the case note please~!!!

1.Inguinal hernia
whether it is direct hernia or indirect
ok,patient neyh umur 21 years...bolelah tahan hensem..hahaha

1st tu doctor suspect he is having reducible hernia one year ago
reducible hernia means bulging of the hernia can return to its normal position by manipulation
manipulation like pushed back hernia to its normal positon..
dan hernia tu bole hilang bila baring...
but
tiba2 hernia tu jd irreducible
so,patient tu need surgery...
kesian tgk patient tu..tertonggek-tonggek dye menahan saket
aku pown tanya byk soalan dgn doctor tu sebab pernah dgrkan nama penyakit tu
hahaha
skali doctor tu explainlah..
end of the explaination,doc tu pown cakap
pergilah examine patient tu...
aiyak~!!!...malu seyh..

then the next day patient tu pown buatlah surgery
skalinya..jeng jeng jeng
tu bukannya hernia..
it's undescended testis after all
so,dr.hassan(doc ni org mesir) pown watlah surgery
so,patient tu pny testis descent to the scrotum..
but
kesian patient tu..he is suspected to be mandul
hmm..pity him..

2.over dehydration
sriusly first time aku tgk baby yg over
dulu doctor ada cerita kalo baby over dehydrated
dehydration neyh
the baby will have sunken eye
memang sunken abes..macam hantu..takot tgk


tapi tak delah sampai macam neyh..hehehehe

sian kot baby tu
but,after giving some glucose
baby tu back to normal

3.hematemesis
patient neyh datang muntah darah
byk giler darah patient tu muntah
aku tengok pown nak termuntah
pastu doctor suruh MA masuk kan tube dr hidung..
ya Allah,,,gler ar kesian..
baru je masuk sket pakcik tu keluarkan tube tu
pastu dye muntah
pastu try lagi
smpai bole..kesian pak cik tu byk kali muntah
aku x tau apa jd dgn patient neyh sbab aku x tahan tgk
aku balek rumah..loya..erkk

tiap hari makin best...
aku diajar utk ambil history patient
tp aku tak reti sgt sebab istilah medic bukan sm dgn istilah yg kita biasa pakai kan
contoh
aku tulis; BORN AT HOME,NOT BEING IMMUNIZE
yg btol:HOME DELIVERY,NO IMMUNIZATION
See the differences...kan2

ok..aku dapat homework pharmacology by Dr.Beenish
Doc tu suruh aku hafal nama ubat,effects dan side effects..
hmmm..esok doc nak..and and and...
AKU MALAS MAU MENGHAFAL~!!!..PLEASELAH..

P/S:Bila aku jatuh cinta dgn orang yang salah,aku selalu bertanya kpd Allah
Ya,Allah kenapa Engkau biarkan aku jatuh cinta pada orang yg salah
hingga satu hari aku terjumpa jawapannya

''Mungkin Allah sengaja mahu kita berjumpa dengan orang yang salah
sebelum menemui insan yang betul supaya apabila kita akhirnya
menemui insan yang betul, kita akan tahu bagaimana untuk bersyukur
dengan nikmat pemberian dan hikmah di sebalik pemberian tersebut''

dan yakinilah ayat suci Allah
''Dan segala sesuatu Kami ciptakan berpasang-pasangan supaya kamu mengingat kebesaran Allah.” (QS. Adz Dzariyat:49)

jgnlah kamu mengejar cinta yang membuatkan kamu alpa drpd mengingati ALLAH...
(Panjang lak p/s kali neyh hehehe..it's a reminder for me and you~!)









Wednesday, September 7, 2011

It getting interesting day by day


سْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ
Dengan nama Allah yg Maha pengasih lagi Maha Penyayang

YEAH~!!!..Dapat kad raya dr PCT..LUV PCT...

eh..eh..post semalam lupa nak cakap
SELAMAT HARI RAYA
MAAF FIZIKAL DAN ROHANI SERTA MENTAL...
seronok kan raya..lebih2 lg yg duk diperantauan tu...
muahaha(evil laugh)

okay today cases...byk!!!!
nama pown emergency kan
tapi among them tak sampai sepuluh pown yg aku dpt explaination
biasalah doctor2 kan buzy

1.Atrial flutter
hah..neyh ada stadi time 1st yr
jgn nak tipu
but I kinda forgot
okay,patient tu having chest pain,sudden onset SOB
HE'S ALREADY 68 years old
kesian gila tgk..siap pakai Oxygen utk bernafas
ECG reading shows Atrial flutter


doctor yg assign patient tu pown suruh aku baca ECG mcm neyh
aku lupa macam mn nak baca..so aku pown bantai ar
BRADYCHARDIA..(sebab aku tgk ECG tu pny wave suma pendek2)
doctor tu pown cakap
''haish sembarang sejak ko neyh,,,Ini Atrial Flutter''

WHAT IS ATRIAL FLUTTER???
It is abnormal heart rhythm that occurs in atria
Af neyh often associated dgn tachycardia bukan BRADYCHARDIA
malu glerrr..tp tak pe next time dah tau dah

then pak cik neyh ada respiratory problem LEADS TO bad blood circulation LEADS TO accumulation of fluid
LEADS TO edema of all limbs

2.Cyanosis
Cyanosis is bluish or purple discoloration of the skin or mucous membranes due low oxygen
baby baru 17 day
datang memang dah biru abes nak dekat2 hitam dah kot
best2 tgk cara dorang handle
sekejap je dah normal

okay,byk benda yg dapat aku stadi hari ni tp aku dah ngantok
esok kena bgn awal..ada punch card seyh..x leyh lambat!!!!!!!!!!!!!!!!!

okay ni video cara utk palpate liver penting neyh tau~!!!


last but not least..neyh ada kisah lawak pasal patient
patient neyh eksiden so,ade wound dekat kepala dya..so,kna ar jahit
then
nak bius lah kan
pastu patient tu pown bagilah tangan dya

MA:Eh,Bkan di tgn di kepala sini
Patient:uina doc tembus itu nanti di tengkorak..(dgn muka yg serius)

hahaha...

p/s:ONE OF THE BASIC DIFFERENT BETWEEN ALLAH & HUMANS ARE;
ALLAH GIVES,GIVES AND FORGIVES
BUT HUMAN GETS,GETS AND FORGETS...
ALWAYS BE THANKFULL IN LIFE

THE DAY SOMEONE BORN IS THE DAY SOMEONE DIE..
ALWAYS BE PREPARE

كُلُّ نَفۡسٍ۬ ذَآٮِٕقَةُ ٱلۡمَوۡتِ‌ۗ ۞

Firman Allah: “Setiap yang bernyawa (berjiwa) pasti akan merasai mati.” (Surah Ali ‘Imran ayat 185).

Tuesday, September 6, 2011

I'M NOT OKAY~!!! okay..>.<''

سْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ
Dengan nama Allah yg Maha pengasih lagi Maha Penyayang

Surah Al-Baqarah Ayat 216 :

“Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.”

Ya,Allah aku perlu utk KUAT..

Attachment...Accident&Emergency department...

baru masuk hari kedua,,I feel like..when is this going to end..1stly and frankly speaking,aku tak nak pown wat attachment tahun ni..i just wanna rest...I had stUdy really hard for 3 month straight..so,yess I DESERVE a nice good REST in MALAYSIA

then suddenly my mom said

''DOLLY WAT ATTACHMENT YA TAHUN NI..KASI BIASA DIRI..JGN JADI MCM HO S'KANG NEYH..NDAK TAHAN BANTING..LARI TIME KERJA SEBAB STRESS''

But mom..I was just going to have my vacation..okaylah.mn bole lawan ckp mama..syurga di telapak kaki ibu..pastu aku mohon for 3 department..I was told that I got pediatric department..I was very relieved

suddenly surat sampai..

hah??????????? A&E Department..I'm sosososososo FREAKIN OUT...

1st day:

pagi2 lagi dah kna marah dengan pengarah Jabatan Kesihatan Negeri..mood???totally ruin..smpi je hospital..Accident,4 death one very critical..with blood all over the place..dizzy...zzzzz...

2nd day:

ni lukisan doctor not me..

At first,it was fun..the doctor explain to me how to diagnose patient...
asking anatomy (yg I TOTALLY FORGOT)
baca urine report..specific gravity,leucocyte and so on
she ask me to memorise all the anatomical position..hahaha
nurse suruh aku suntik baby comel hihi
best!!!
and suddenly...call for ambulance
4 car collide each other
skali lagi patient dtg berdarah-darah
meraung-raung patients tu
memang ERKKK
so,doc ask me to wait in her room...
she said she will call me when she enter the sugery room...I was like yeah~!!!
tgk surgery lg...wlupun byk darah..walaupun tyme tu memang dah pening gler tgk darah yg byk plus blom sarapan lagi...zzzzzzzzzzz


so,I wait and wait...and wait.........and WAIT..
almost an hour
then I just went there and found out that the surgery is over..
okay,fine..aku nak balek rumah

A&E neyh dpartment yg sibuk..nak blajar susa sket..it's more towards observation
tak denye doctor nak explain2 dekat korang time nak selamatkan nyawa org..
so,frankly speaking...A&E sgt2 tidak BEST!!!!

petang pny session aku escape..
so,esok aku kena bersedia utk di marah..nice just nice..:(

asking help from kak ain..dunno much about A&E..any info gtau okay..
I'm trying to collect as much as info about A&E..
SO,X DELAH BLUR2 KAN

P/S:EVERY PROBLEM HAS (N+1) SOLUTION
WHERE N IS THE NUMBER OF SOLUTION THAT YOU HAVE TRIED
AND 1 IS THAT YOU HAVE NOT TRIED
THAT IS LIFE~!!!
Wish me luck...BEST of luck..

Sunday, August 21, 2011

Sanah Helwa,Mama~!

سْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ
"In the name of God, most Gracious, most Compassionate"

time flies faster than we could imagine
sedar x sedar kita dah masuk fasa 3 ramadhan
rasa mcm baru je semalam aku bawak diri pegi Monsurah sambut 1st Ramadan
hehehe..

okay,straight to the point
20 August 1968,semporna,Sabah
Lahirlah seorang puteri yg jelita
anak kepada Ferrer Dona dan Fredelina Ortago Dona
puteri itu diberi nama
Marissa Dona Gonzalo

haha..okay merepek
semalam birthday mama,
papa bawak kami semua pegi tawau
best giler..dpt mkn durian sm2..
pilih baju raya sm2 setelah sekian lama tak pernah beli baju raya sm2
yg paling BEST
sahur dekat hotel..1st tyme kot...
tp hadiah utk mama blom beli lagi..
hmm

mommy,I wish you HAPPY BIRTHDAY~!!!!
twing twing twing *ini bunga api*
hahaha
thanks for being the GREATEST mom ever
thanks for always support me
thanks for the advice
thanks for having me
thanks for believing in my dream
thanks for everything..
love you forever and always..luv you mummy..
muaaahhh