Sunday, July 31, 2011

welcome BACK Ramadhan!!!


سْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ
"In the name of God, most Gracious, most Compassionate"

Alhamdulillah after a year of waiting(waiting lah sgt kan)
finally,Ramadhan is here..ok HAPPY FESTIVAL OF WORSHIP YOU ALL
masa berlalu pantas kan...
terasa baru semalam aku menyambut Ramadhan bersendirian dekat imarah..hehehe
nah,enjoy this video.kind a cool...
pendekatan yang baek,thumbs up!!!


bila ramadhan datang.
so,means syaitan pown tak de kan.
jadi tiada alasan untuk malas-malas nak beribadah
moga kita tak tunduk pada nafsu..amin

''yang membezakan haiwan dgn manusia adalah nafsu,yang membezakan malaikat dgn manusis adalah akal.
maka,jika seseorang itu bertindak mengikut nafsu,dia sama seperti haiwan dan jika dia bertindak mengikut akal di adalah lebih baik daripada Malaikat''

ok,roomate aku,Nur Amirah Mohammed Alhamdulillah diberikan rezeki untuk pergi umrah
(moga aku juga diberikan kesempatan begitu,hehehe)
so,before she go,I made some chinese dishes for her
mahu buat kenduri doa selamat,
but..
tak pelah ek mira next time haha

taaaaaaaaaaaaaarrrrrrrrrrrrraaaaaaaaaa

I'll be missing her,I guess
I just don't like being alone
this room suddenly feel so empty and big(hahaha,poyo je)
apa-apa pun moga selamat pergi dan selamat kembali ye laupo

LAST BUT NOT LEAST,
JUST WANNA WISH YOU ALL A HAPPY RAMADHAN
MAY THIS RAMADHAN IS MUCH MORE BETTER THAN LAST YEAR
AMINNN........

P/S:The invocation of who fasts will be answered each time he breaks his fast''
~Ibn Majah~



Wednesday, July 27, 2011

Life Is a Gift

سْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ
"In the name of God, most Gracious, most Compassionate"

There was a blind girl who hated herself because she was blind. She hated everyone, except her loving boyfriend. He was always there for her. She told her boyfriend, 'If I could only see the world, I will marry you.'

One day,
someone donated a pair of eyes to her. When the bandages
came off, she was able to see everything, including her
boyfriend.

He asked her, 'Now that you can see the world, will you marry me?' The
girl looked at her boyfriend and saw that he was blind. The
sight of his closed eyelids shocked her. She hadn't expected
that. The thought of looking at them the rest of her life
led her to refuse to marry him.

Her boyfriend left in tears and days later wrote a note to her
saying: 'Take good care of your eyes, my dear, for before
they were yours, they were mine.'

This is how the human brain often works when our status changes.
Only a very few remember what life was like before, and who
was always by their side in the most painful situations.
Life Is a GIFT

Today
before you say an unkind word - Think of someone who can't speak.

Before
you complain about the taste of your food - Think of someone
who has nothing to eat..

Before
you complain about your husband or wife - Think of someone
who's crying out to GOD for a companion.

Today
before you complain about life - Think of someone who died
too early
on this earth.

Before
you complain about your children - Think of someone who
desires children but they're barren...

Before
you argue about your dirty house someone didn't clean or
sweep - Think of the people who are living in the streets.

Before
whining about the distance you drive Think of someone who
walks the same distance with their feet.

And when
you are tired and complain about your job - Think of the
unemployed, the disabled, and those who wish they had your
job.

But
before you think of pointing the finger or condemning
another -
Remember that not one of us is without sin.

And when
depressing thoughts seem to get you down - Put a smile on
your face and think: you're alive and still
around.

p/s:credit to my beloved daddy for this beautiful story...dad,thanks for being such a reminder about this life


Monday, July 25, 2011

stadistadistadistadistadi

سْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ
Dengan nama Allah yg Maha pengasih lagi Maha Penyayang

first of all izaiyik?
ecece,minah ni nak cakap arab plak dah...hehe
bisarohah,ana arifa kallim arabiyyah syuwaiyyah2 bass
hehehe
hancur abes bahasa arab,hhmm
dah masuk tahun kedua duduk kat mesir tapi cakap arab tak pass2 lagi
hari tu call mama
me:mama,kenapa papa suruh kami semua balik ma?
mama:sebab papa rasa anaknya makin sikit
me:hahaha,mama?mama mau aku balek?
mama:kalau mama,mama ndak mau dolly blek(saat mama cakap ni air mata pown jatuh dgn derasnya)
me:owh,kenapa ma?mama ndak sukak aku blekka?
mama:bukan,next year InsyaALLAH,mama mau dtg sn..ko stay jaklah di mesir belajar bahasa arab ni suda lm tinggal sn pown ndak pandai cakap arab

hmm...
semalam aku pegi antar karpet,
tiba2 aku ternampak budak kecik jatuh
agak teruk jugak ar
aku pegi tolong
pastu,aku nak tanya budak tu

'adik,okay tak'

I just want to say it but I didn't know the word
suddenly,this word come out of my mouth

'daijobu'=are you ok(in japan)

ni pengaruh tgk cerita jepun banyak sangat...hahaha
so,aku amek inisiatif untuk belajar arab jugak mulai hari ini
pray for me
hahaha
okay,ni ada laman web best kalo nak blajar arab amiyyah
may it works for you too
p/s:
Nabi SAW bersabda yang bermaksud:
''Dua nikmat yang selalu diabaikan oleh ramai manusia iaitu kesihatan dan masa lapang.'' (riwayat Imam Bukhari)


Sunday, July 17, 2011

Jangan bersedih, sesungguhnya Allah bersama kita!


سْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ
Dengan nama Allah yg Maha pengasih lagi Maha Penyayang

bila stadi histo byk sangat sangkut paut dgn paper sebelom ni
pastu terasa Ya,Allah boleka aku lulus semua paper kali ni?
bila fikir seksanya dhur thani..terasa..x sanggup
tp hari ni,thanx sooo much to my bestfriend ariah yg jauh dkat Australia...
apapun yg Allah bg InsyaAllah aku akan cuba untuk bersyukur.
terima kasih sebab bg video ni...subhanallah



p/s:your life is like a mirror,if you face it with smiling face,it will smile back to you...chaiyok~!

Wednesday, July 13, 2011

take care of ur child


سْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ
Dengan nama Allah yg Maha pengasih lagi Maha Penyayang


video

video ni seram,
to All daddy,mummy,brother and sister yg ada adik kecik
plezzzzzzzzzz,take care of them..not to forgot UNCLE and Aunty dekat luar sana
jaga anak buah korang lek lok..takot jd mcm ni..serammmmmm

p/s:''a small leak will sink a great ship''

Monday, July 4, 2011

10 things proven that MEN is a complicated subject

سْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ
"In the name of God, most Gracious, most Compassionate"

1.If you treat him good, he thought you fell in love with him.

If not, you will be considered to be arrogant.

2.If you are dressed well, he thinks you're trying to seduce him. If not, he says you are outdated.

3.If you argue with him, he says you are stubborn. If you keep quiet, he says you do not have a high IQ.

4. If you are more intelligent than he is, he will fall face. If he is smarter, he said he is great.


5.If you do not love him, he will try to have you by fought tooth and nail. If you love him, he would try to leave you.


6.If you tell him your problem, he says you are troublesome.
If not, he accused you do not believe him.


7.If you are picky on something, he considers you as a choosy.
If he is picky on you,it is because he cares.


8.If you break your promise you, you cannot be trusted.
If he break his promised, he did it because he have to

9.If you hurt him, he said you are very cruel. If he hurt you,he said it is because you are too sensitive and too hard to understand


10.If you send this to men, they would swear this is NOT true.

Nak TIDOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!



سْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ
Dengan nama Allah yg Maha pengasih lagi Maha Penyayang

2 PAPER LEFT TO GO...
TO ALL MY FELLOW READERS,I'M BEGGING YOU PLEZZZZZ
PRAY FOR MY SUCCESS...
I WANNA GO HOME SO MUCH

sedapnya dye tido

seriously,tidur memang tak pernah cukup even tidur 12 jam but lately
tidur jam 10 mlm bgn jam 2 pg sebab nak latih diri puasa dekat mesir
Almaklumlah subuh dekat mesir ne memang awal giler
so,tido just 4 jam je ke sehari???
hehehe...No lah,of course lah NOOO
Saya ne kaki bantal
letak je kepala atas bantal konfom tidur...

tp bila musim exam ne terpaksa 'limit' kan waktu tidur
bila ngantuk time study,aku selalu pujuk mata ni
''mata jap lagi abes exam,pastu tido tak bangun2 pown takpe''
tp kalo ngantuk jgak neyhlah ubatnya

minyak angin dan inhaler...suka sgt sebab benda ni berangin

but,bila baca ada satu buku ni,terasa hmmm
ni benda yang aku suka giler buat
Rasulullah bersabda;

''Janganlah engkau membunuh hati dengan banyak makan dan tidur.
Sesungguhnya hati akan mati bagaikan tanaman jika bergenang dalam air''

Diceritakan sebuah kisah Nabi Yahya A.S
Dia melihat iblis membawa beberapa tali.Kemudian dia bertanya,''Apa itu?''
Iblis menjawab ''Inilah syahwat.Dengan ini aku mengikat anak cucu adam.
Nabi Yahya bertanya lagi,''pernahkah kau mengikatku dengan itu
Iblis menjawab,"tidak,kecuali satu malam engkau makan sampai kekenyangan dan aku memberatkan kau utk solat.
kemudian Nabi Yahya berkata,''sesungguhnya setelah kejadian itu aku tidak pernah makan sehingga kenyang''

hence,

banyak makan=banyak tidur=kurang beribadah=lalai dengan nikmat dunia=?????
syurga or neraka?
p/s:
Bagaimana dengan orang yang tidak pernah lapar lalu mengharapkan kemanisan dalam beribadah?