Thursday, September 13, 2012

Pesan Mama


سْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ
Dengan nama Allah yg Maha pengasih lagi Maha Penyayang

Di suatu petang...

Mama: Dolly,dalam byk2 kawanmu yang dtg beraya tu,adakah yang men'tackle'anak mama ni
Aku: Adalah,kenapa ma?
Mama: Siapalah
Aku: ndak payalah mama tau,bukannya aku mau kawen jugak kan sama dorang >.<
Mama: Iya,Dolly nanti kawen sama doktor jugak ya,yang PAKAR TULANG,mama ni selalu suda sakit-sakit lutut
Aku: Ya lah ma,(dlm hati,erkkk mana mau carik Dr.Ortho ni,anyone?)


Bila fikir-fikir,aku ni dah tua sebenarnya.Dulu kalau buka cerita pasal kawin,mengamuk mama dibuatnya tapi sekarang......
Teringat kisah dekat Mekah,ada saorang orang Morroco tu dia tanya ''Do you make tawaf this morning?''
''oh,yes'',jawabku terharu sebab ada yang cam aku dalam ramai2 org.
Pastu dia tny lagi ''with your husband right?'' 
ERKKKK
SAYA BELUM KAWIN HARAP MAAF!!!
seriusly asal aku banyak kali kena soalan ni time dekat sana,orang lain tak kena pun,
muka tua sgt ke?muka mak2 orang?

Tetiba teringat peristiwa dekat Madinah hari tu,Ust tour guide tu cakap ''ana ni kawin muda sebab ana takut tak sempat ada zuriat dah kiamat,ana takut ana tak de zuriat untk berjuang demi Islam.
Terkedu...nak kawin pun masih tetap berfikir tentang Islam dan perjuangan.Insaf sekejap (>.<)''

Balik cuti kali ni mostly mama suruh aku yang masak,mama just observe dari jauh.Kalau tahun lepas mama tak bagi aku masak sebab...(fikir sendiri)

Tengah2 kusyuk masak mesti ada jak yang mama pesan


   ''kalau potong sayur tu cuci dulu baru potong kalau ndak nanti keluar   vitaminnya''
 ''Kalau masak sayur tu kasi masuk batangnya dulu,baru daunnya supaya ndak ter overcooked''
 ''kalau goreng ikan tu sebelum angkat tu ikan,kasi kuat dulu tu api sekejap supaya tu ikan garing,sedap kalau di makan''
 ''Kalau hidang minuman untuk papa,alas gelas tu pakai piring,nanti kalau kau suda kawin begitu jugak kau buat sama laki mu''
 ''time makan,duduk jak di meja makan biar pun kau ndak makan,temankan laki mu makan macam yang mama selalu buat''
 
''kalau cuci piring tu,cuci gelas dulu supaya gelas tu ndak berminyak,pastu baru cuci piring,mangkuk,periuk''

Adakah mama sedang melatih aku untuk menjadi seorang isteri?
TOO YOUNG FOR THAT I GUESS...

But for all the thing that my morther said to me,there's one thing that really capture my heart
it is when I ask
''ma,kenapa kalau mama masak mesti sedap?''
my mom said 
''sebab setiap kali mama masak,mama selawat,letak garam mama selawat,letak gula mama selawat
dengan niat
'Ya,Allah semoga apa yang aku masak ni sedap dan dapat mengenyangkan sesiapa yang memakannya'
apa pun yang kita buat,yang penting niat kita mesti ikhlas,kan''
:')

mood: I'm going to miss you mummy and all ur wisdom 









2 comments:

  1. kalau sudah orang tegur2 dekat tanah suci tu, nda lama lagi lah tu! =P

    ReplyDelete