Thursday, March 1, 2012

I have a strong FAITH in You~!!!


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
Dengan nama Allah yg Maha Pengasih lagi Penyayang

Alhamdulillah,hari ini genap dua bulan aku DIET...
2 bulan tak sentuh nasi...
still strong and still living,YEAH...
TAPI
berat turun 3 kg je,,,hmm..still two KG more

ok,sebenarnya nak cerita pasal KEYAKINAN
Hari tu kami serumah berpuasa,
kami pun sahur sama2..
sedang kami sibuk menikmati rezeki Allah
tiba-tiba azan subuh berkumandang tapi sayup-sayup kedengaran...

semua orang berhenti makan kecuali Aisah

Fana:Aisah,azanlah
Aisah:mane de,aku tak dgr pown,kalau tak dgr masih bole makan lagi

masa tu,aku teringat ayat ni

وَكُلُوْا وَاشْرَبُوْا حَتَّى يَتَبَيَّنَ لَكُمْ الْخَيْطُ الاَبْيَضُ مِنَ الْخَيْطِ الاَسْوَدِ مِنَ الْفَجْرِ

“Dan makan dan minumlah hingga jelas bagimu benang putih dari benang hitam iaitu fajar”.
(al-Baqarah 2: 187)

so,aku berhenti makan...
yang lain sibuk mengunyah sisa makanan yg tersisa dalam mulut
tapi Aisah siap tambah lauk lagi

Mira:hoi Cah,azanlah
Aisah:belumlah tu azan jauh

masa tu hanya KEYAKINAN je yg membezakan kami,sama ada untuk terus makan atau berhenti
tiba-tiba Azan subuh yg betul pun berkumandang

Allahuakbar...Allahuakbar

Aisah:Ini baru azan betul,Alhamdulillah cah kenyang lebih hari ni

.....................................
bila fikir-fikir balik ibrah dari kisah ni,
it's all about FAITH
KEYAKINAN
Itulah yang membezakan seorang muslim dgn bukan muslim

dulu,aku pernah meragui agama Islam sebab aku lahir from a family that have different races and religions.

Family mama semua still Christian,pure Catholic,Anglican and some of them are SDA(Seven Days Atlantis) except for my mum and her brother.kebanyakan mereka adalah Mubaligh-mubaligh kristian,they went All over the world even to Palestine to spreads their beliefs
and even my cousin is now taking medic in Australia fully sponsored by the church

Papa sides are all muslims,Alhamdulillah but I didn't see Islam through them
perangai relatives from mama's family is much more pleasant than papa's family

mereka lagi Islam daripada orang Islam
but
the thing is they didn't have the FAITH in ALLAH swt
mereka baik,sgt-sgt baik.

mungkin itulah cara mereka untuk menyebarkan agama mereka yg penuh dgn kepalsuan dan kadang-kadang orang yang lemah iman seperti aku ni terpedaya.
bila aku ingat balik,
Aku bersyukur,aku masuk asrama,aku belajar pasal Islam
solat,aurat,ikhtilat
dan...
KEYAKINAN
dan,aku bersyukur Allah campakkan aku ke bumi Anbiya' ini,tempat yang menambahkan lagi keyakinan aku pada agama yang indah ini.
Islam ni indah tapi orang Islam sendiri yang menyorokkan keindahan Islam itu sendiri
pernah dulu timbul isu

'SABAH TERTINGGI KES MURTAD'

aku tak heran,sebab kebanyakan mereka ni masuk Islam sebab nak kahwin
dan bila dah bercerai,bawak masuk anak-anak balik ke agama lama

sebab kenapa?

sebab tiada siapa yang nak bagi tunjuk ajar tentang Islam dgn mereka
tiada yang mahu membimbing mereka
sebab orang Islam sendiri tidak menunjukkan kualiti seorang muslim
sebab penganut agama lain menunjukkan kualiti yang sepatutnya ada pada seseorang muslim itu lebih daripada orang islam itu sendiri

salah siapa?

STOP POINTING TO OTHERS,START BEING A TRUE MUSLIMS


this is my cousin which I'm hoping someday she'll become a Good Muslims lawyer
Ameeen,Love you sis,will always do..:')

sebab Islam mengajar aku untuk berbuat baik kepada orang yang bukan Islam...dan aku selalu doa agar satu hari nanti pintu hidayah itu akan terbuka buat mereka


p/s;''When many astronauts go to space, they see the insignificant size of the earth and vastness of space, and they become very religious, because they have seen the Signs of Allah''
Cat Stevens (Yusuf Islam)

2 comments:

  1. hikhik post baru..best bha andii! :))

    ReplyDelete
  2. hehe..may Allah bless us and all our deeds..ameen

    ReplyDelete